Ook in 2021 organiseren de Oranjecommissie Loo en Stichting Oranjecommissie Bathmen gezamenlijk de herdenking in Bathmen

Tijdens de herdenking staan wij stil bij de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. En gaan wij in stilte langs de graven van de oorlogsslachtoffers en de omgekomen geallieerden op de oude begraafplaats aan de Deventerweg in Bathmen.

Aangepast programma 2021:

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers, waarbij rekening wordt gehouden met de maatregelen die nodig zijn om het Coronavirus onder controle te krijgen. We herdenken samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten.

Herdenken in Bathmen
Jaarlijks staan wij stil bij de prijs en waarde van vrijheid. Ook dit jaar kan dat niet op de manier waarop we dit gewend zijn. Toch is vrijheid het herdenken waard en voelen we de waarde ervan misschien wel meer dan ooit. Daarom blijven we op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdenken. Samen in verbondenheid, maar thuis.

Bloemen leggen

Wilt u bloemen leggen bij Leny’s boom, bij de monumenten aan de Dorpsstraat of de graven op de oude begraafplaats dan heeft u hiervoor de mogelijkheid dit te doen gedurende de hele dag. Er komt geen gezamenlijk moment.
Wij willen u nadrukkelijk vragen om dit niet rondom 20.00 uur te doen.

Kranslegging en erewacht

Bij de monumenten waar anders de herdenking zou plaatsvinden, legt de gemeente een krans namens alle burgers. Stichting Oranjecommissie Bathmen en de Oranjecommissie Loo leggen bij alle monumenten en graven bloemen zoals dat voorgaande jaren ook gebeurde.
Bij Leny’s boom, de monumenten aan de Dorpsstraat en op de oude begraafplaats zal door  Scouting James Lovell een erewacht worden opgesteld.
Daarnaast zal er een erewacht worden opgesteld bij ’t Dijkhuis nabij de vlaggenmast.
U wordt nadrukkelijk gevraagd om de monumenten op 4 mei rondom 20 uur niet te bezoeken!

Taptoe en 2 minuten stilte

Zoals ieder jaar wordt tijdens de Herdenking het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus.
Muziekvereniging Orpheus zal dit in een kleine bezetting uitvoeren.

Vlagprotocol
Een belangrijk symbool tijdens de herdenking op 4 mei en het vieren van vrijheid op 5 mei is de vlag. Daarom willen we u vragen om op 4 mei de vlag thuis de gehele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei kunt u deze vlag uitsteken om de vrijheid uit te dragen als eerbetoon aan hen die ons 76 jaar geleden hebben bevrijd.